Terug naar overzicht

Regen en fastfood

‘Het is erg intensief en vermoeiend, maar heel interessant’, zegt de buitenlandse student Tuija Toivonen uit Finland. Op de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM) in Breda is de tweede en laatste week van het VALIUM-project ingegaan. In dit project werken twintig studenten uit vijf verschillende landen nauw samen.

De studenten komen van hogescholen uit Litouwen, Finland, Oostenrijk, België en natuurlijk Breda. VALIUM staat voor Validatie van Instrumenten en Methode. De studenten doen in deze twee weken proeven om te kijken of de instrumenten die je gebruikt tijdens zo’n proef wel doen wat ze moeten doen, of ze valide zijn.

De buitenlandse studenten maken daarnaast kennis met Nederland. Zo bezoeken ze samen met een gids Amsterdam, Den Haag en Breda. ‘Het leukst vind ik de contacten met de andere studenten’, zegt Tuija Toivenen. ‘Maar ook de proeven vind ik leuk en leerzaam.’ Voor Tuija is het weer een grote tegenvaller: ‘Zo veel regen!’

Ook Kestutis Bargaila uit Litouwen houdt niet van de regenbuien hier. ‘De mensen zijn wel erg vriendelijk en behulpzaam. Het eten is het grootste verschil, zo ongezond! Al die fastfoodtentjes met hamburgers kennen we niet in Litouwen. Trams rijden er bij ons ook niet.’

Tijdens deze twee weken krijgen de studenten gastlezingen en bezoeken ze bedrijven. De Bredase student Ilona Koyen vindt het uitstapje naar het pipettenbedrijf Gilson in Den haag, één van de hoogtepunten tot nu toe.

Volgens Marti Verschuren, docent bij ATGM, is het de bedoeling van het hele project dat je kennis uitwisselt tussen de verschillende scholen, zowel tussen studenten als tussen docenten. ‘Na dit project verwerken we wat we hebben geleerd weer in de algemene lessen.’

Voor cultuurverschillen hoef je niet ver de grens over te gaan. ‘Ik vind het zo raar dat de mensen hier gewoon ergens op de gang zitten met hun laptop voor hun neus. Als je bij ons door de gang loopt, loop je altijd naar een volgende les’, zegt Imke Laurijssen uit België. [SP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?