Terug naar overzicht

Stembureau Avans loopt niet storm

Vandaag zijn de Provinciale Staten verkiezingen. Op de locatie van Avans aan de Hogeschoollaan stond een stembureau.

Docenten en studenten konden daar van 10.00 uur tot 14.00 uur hun stem uitbrengen op de partij naar keuze, maar de opkomst viel tegen.

Marga Pigmans die samen met twee andere het mobiele stembureau bemant vertelt: ‘Het loopt niet bepaald storm. Op de NHTV hadden ze dertig stemmers binnen een half uur. Het is nu twaalf uur en we hebben pas vijfentwintig stemmers gehad.’ Pigmans schat in dat zo’n 80 procent van de stemmers docent is. ‘Ik vraag me af of de studenten ons wel kunnen vinden. Er zouden borden neergezet worden bij de ingang van de school, maar die staan er niet.’

Docent Jan Jansen komt achter het stemhokje vandaan. Hij neemt aan dat veel studenten gebruik zullen maken van het stembureau. ‘Als ze hun pasje maar niet vergeten!’ Wel merkt hij op dat alleen studenten die in Breda wonen hier kunnen stemmen. ‘Lang niet iedereen die hier op school zit, woont in Breda.’

‘Ik vind het ideaal dat je hier kunt stemmen’, zegt studente Nicole Loek. ‘Anders had ik niet gestemd, het regent buiten.’ Het lijkt haar logisch dat veel studenten hier gaan stemmen. ‘Het staat duidelijk aangegeven op intranet.’ Loek vindt het stemmen voor deze verkiezingen minder belangrijk dan de Tweede Kamerverkiezingen. ‘Je ziet en hoort er ook veel minder over op tv.’ Pigmans denkt dat dit één van de redenen is dat er zo’n lage opkomst is.

Als het stembureau om 14.00 uur sluit, zijn er 56 stemmers geweest. ‘Nu door naar de bejaarden in Westerwiek. Maar hopen dat het daar wat drukker is’, zegt Pigmans. [SP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?