Terug naar overzicht

Topmaster voor hogeronderwijsdocent

De Vrije Universiteit is een post-initiële masteropleiding begonnen voor docenten in het hoger onderwijs die zich verder willen bekwamen.

Het niveau ligt aanzienlijk hoger dan dat van de bestaande basisopleidingen voor hogeronderwijsdocenten, zegt projectleider Jurriën Dengerink. ‘Docenten van hogescholen en universiteiten worden steeds vaker ingezet bij curriculumontwikkeling. Daarvoor is kennis nodig die ze nu vaak ontberen. Binnen een vakgroep zou je in elk geval één docent moeten hebben die in staat is om complexe onderwijsvernieuwingen te ontwikkelen en begeleiden. Hier kunnen ze leren hoe je dat gaat en hoe je dat onderbouwt met onderwijskundig onderzoek. De opleiding wordt afgesloten met een masterthese.’

Een andere reden om bij te scholen is dat het hoger onderwijs steeds meer maatwerk levert: honourstrajecten voor bollebozen, maar ook intensieve begeleidingstrajecten voor studenten die niet zo makkelijk meekomen.

De hogescholen juichen de nieuwe masteropleiding toe, weet Dengerink. Ze schrikken wel wat terug voor de kosten, die maximaal 12.700 euro per deelnemer bedragen. Hij hoopt dan ook dat het ministerie de opleidingen wil betalen. ‘We zijn daarover in gesprek. In het buitenland wordt aanzienlijk veel meer geïnvesteerd in de professionalisering van docenten.’ [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?