Terug naar overzicht

Veel mogelijk met HBO-rechten

Afgestudeerden van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys kunnen met hun diploma alle kanten op zo bleek afgelopen vrijdag in Tilburg tijdens de eerste alumnidag van de opleiding.

‘Studenten komen terecht bij de gemeente, advocatenkantoren en verzekeringsmaatschappijen’, zegt docent Eric Nicolai. Omdat de eerste lichting studenten HBO-rechten in juli 2006 afgestudeerd is, moet de arbeidsmarkt nog duidelijk worden. ‘Er zijn nog geen cijfers van waar studenten terechtgekomen zijn.’

De opleiding probeert wel zoveel mogelijk in te spelen op de praktijk. Zo wordt het curriculum vastgesteld samen met het beroepenveld, daarbij wordt goed bekeken waar behoefte aan is. ‘We proberen die vakken dan aan te bieden’, zegt Nicolai. ‘De rechtbanken bijvoorbeeld zijn gestopt met de interne opleiding tot secretaris.’ De docent verwacht dat HBO-rechten dit gaat overnemen. ‘Er zit momenteel ook geen functie tussen notaris en klerken, daar zouden deze afgestudeerden wel passen.’

Bij de alumnidag was ook banenmarkt met detacheringsbureaus zoals Randstad, Eiffel, Legalpool maar ook Interpolis. Het arbeidsperspectief is gunstig bevestigen zij. Randstad biedt HBO-juristen bij voorbaat al een tweejarig contract aan.

De meeste alumni gaan na het afstuderen echter niet werken. Veel kiezen ervoor om een verkorte rechtenstudie aan de Universiteit te gaan doen, met het HBO-diploma op zak kunnen ze in twee jaar hun master halen. [AR]

Klik op de foto voor vergroting
klik

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?