Terug naar overzicht

Voortgezet onderwijs claimt extra 1,2 miljard

Vakbonden en werkgevers in het voortgezet onderwijs zeggen 1,2 miljard euro extra nodig te hebben in de strijd tegen het lerarentekort.

Het geld is nodig om de salarissen van docenten te verhogen en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

Volgens de sociale partners verdienen leraren in het voortgezet onderwijs zo’n veertien procent minder dan mensen met een marktconform salaris. Alleen al daarom zegt de VO-Raad – de werkgeverskoepel – 350 miljoen euro extra nodig te hebben om de lonen omhoog te trekken.

De rest van het geld is nodig om oudere docenten te behouden en schoolgebouwen te moderniseren. Ook moet de werkdruk van docenten omlaag.

Vakbonden en werkgevers vragen al jaren om meer geld voor bestrijding van het lerarentekort in het voortgezet onderwijs. Volgens de sociale partners gaat driekwart van het huidige docentencorps binnen nu en tien jaar met pensioen. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?