Terug naar overzicht

Doek valt voor ‘bibliotheekopleiding’ Avans

De opleiding Informatiedienstverlening en -management (IDM) van Avans wordt opgedoekt. De opleiding kwam onlangs niet door de accreditatie.

Accreditatieorganisatie NVAO vindt dat de opleiding tot bibliothecaris of archivaris te veel lijkt op Bedrijfskundige Informatica (BI) en verleent daarom geen keurmerk. De opleiding krijgt twee jaar om zich te revancheren, maar Avans gooit de handdoek in de ring. Collegelid Frans van Kalmthout laat weten dat er geen nieuwe aanvraag voor de opleiding wordt ingediend. ‘Met de IDM-studenten die we nu hebben, maken we individuele afspraken. In principe kunnen ze hun studie gewoon afronden.’

De Academie voor ICT en Media, waar IDM onder valt, heeft geprobeerd de opleiding te redden door bezwaar te maken tegen de afwijzing. Gerrie Lierens, interim-directeur van de AIM: ‘Oorzaak van de afwijzing is te grote overlap met BI en niet een gebrek aan kwaliteit. Het heeft echter geen zin een welles-nietesspelletje te blijven spelen met de NVAO.’

Van Kalmthout wil niet spreken van een sterfhuisconstructie. ‘Inhoudelijk laten we IDM zeker niet links liggen. Misschien is dit een mooi moment om de bachelor bedrijfskundige informatica te verbreden. IDM kan dan terugkomen als minor.’

Overigens is het niet de eerste keer dat Avans met IDM in de problemen komt. In 1999 werd de voormalige bibliotheekopleiding door de inspectie dichtgespijkerd. Twee jaar lang mochten er geen nieuwe studenten worden aangenomen: eerst moest de opleiding in orde zijn.

Het is de derde keer dat een opleiding van een bekostigde hogeschool wordt afgekeurd. Eerder gebeurde dat met de opleidingen sociaal-pedagogische hulpverlening van Avans en CHN. Die zijn na een hersteltraject alsnog goedgekeurd. [RS, TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?