Terug naar overzicht

Jongeren gaan niet minder drinken na incident

Jongeren gaan niet minder drinken na een negatieve gebeurtenis door extreem drankgebruik.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente in samenwerking met Stichting Alcohol Preventie (STAP). Van de jongeren beleeft 88 procent deze ervaringen zelfs als iets positiefs.

Bij bijna 65 procent van de vijftien- en zestienjarige leidde een negatieve alcoholervaring niet tot vermindering van alcoholgebruik. Veel jongeren noemen een incident, een ongeluk of gewond raken, zelfs ‘grappig’ of ‘cool’. Bijna 90 procent gaat na een incident niet minder drinken. Ziek worden van de drank stimuleert de jongeren nog het meest om minder te gaan drinken.

De meeste jongeren vertellen niets of heel weinig over negatieve alcoholervaringen aan hun ouders. Van de ouders die het wel weten kan 60 procent lachen om de gebeurtenissen of zegt er niets van. [SP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?