Terug naar overzicht

Leer- en Innovatiecentrum klaagt zichzelf aan

Het Leer- en Innovatiecentrum (LIC) heeft een aanklacht ingediend tegen zichzelf. De onderwijskundigen en informatiespecialisten willen weten of ze inderdaad schuldig zijn aan het kapot maken van het onderwijs, zoals volgens hen vaak beweerd wordt.

Het gaat niet om een echte rechtszaak, maar om ‘een ludieke actie in de vorm van een rechtszaak om de discussie over onderwijsvernieuwing helder te maken’, aldus mede-organisator Rudi Clause.

Het idee komt voort uit de vele kritiek die op onderwijsvernieuwing gegeven wordt. Clause: ‘Met name tegen onderwijskundigen die binnen de academies komen, wordt soms letterlijk gezegd dat ze het werkplezier vergallen met hun vernieuwing.’ Een aantal LIC’ers vond het daarom tijd om te onderzoeken of zij daaraan medeschuldig zijn.

In de rechtszaak vervullen de organisatoren zelf de hoofdrollen. Emmy Bluemink is aanklager, Annemieke Voets en Karin Dielemans zijn griffier, Rudi Clause is rechter. Verder zoeken twee teams van het LIC bewijzen voor en tegen de aangeklaagde: zichzelf. Die twee groepen voeren een pleidooi, waarna een jury het LIC schuldig of onschuldig verklaard en die beslissing motiveert.

Als voorbereiding op het proces geeft de organisatie de verschillende partijen huiswerk, door artikelen over onderwijsvernieuwing en de discussie er omheen op Blackboard te zetten. Daarnaast is er een kort ‘huiveringwekkend’ filmpje op Youtube.

De organisatoren zoeken enkele studenten die zitting willen nemen in de jury. Docenten, vaak de grote criticasters, krijgen nog geen rol in de zaak. ‘We moeten eerst de hand in eigen boezem steken, zelf het probleem helder krijgen, voor we met anderen in gesprek kunnen.’

De rechtszaak dient op 8 mei vanaf 9.45 uur in lokaal C032 aan de Hogeschoollaan in Breda. [RS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?