Terug naar overzicht

Liefdeloze idealisten

Het eeuwige geweld tussen Palestina en Israel is een van de voorbeelden die gisteren voorbij kwamen over de liefdeloosheid van de idealisten van deze wereld. Remko van Broekhoven, politiek filosoof en docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht, vertelde tijdens het Studium Generale van de Academie voor Social Studies in Breda over liefde in de politiek.

In zijn boek ‘Staat van Tederheid’ schrijft hij dat je met liefde meer kunt bereiken in de politiek dan met het ‘eeuwige geweld’. Vooral met videofragmenten probeerde Van Broekhoven gisteren de zaal te prikkelen om na te denken over liefde en positief denken.

Hij schetste geen eenduidig beeld maar stipte hier en daar wat onderwerpen aan. In zijn eerste videofragment over Srebrenica zie je een vrouw iets ontroerends vertellen over haar man die ze mist. Met dit beeld wilde hij laten zien dat een persoonlijk verhaal misschien meer raakt dan gewelddadig beelden. ‘De mens is geweldsmoe geworden.’

Hij vindt dat mensen te weinig geweldloze, liefdevolle acties voeren. In zijn laatste videofragment liet hij ter verduidelijking een protestmars in de Verenigde Staten zien voor kiesrecht van de zwarte bevolking in de jaren zestig. Hij verwees naar voorbeelden als Ghandi en Martin Luther King die veel hebben bereikt zonder geweld en mét veel liefde. Van Broekhoven noemt Bin Laden en Bush ook idealisten. Hij keurt hen niet per definitie af. ‘Erger dan geweld is angst en lafheid.’ Maar het geweld dat deze idealisten vaak gebruiken keurt hij wel af. ‘Ik zou graag zien dat er meer liefdevolle idealisten komen. Dan zijn we op weg naar een betere samenleving.’

Romelia Simon en Silvie van Leeuwen, beide tweedejaars student Social Work in Breda, vonden het erg interessant. ‘Het kwartje viel laat. De filmpjes waren zonder uitleg waardoor het maar langzaam duidelijk werd. Die wreedheid van de mens vond ik wel schokkend.’ Van Leeuwen zegt wakker geschud te zijn. ‘In Nederland heeft iedereen veel geld en is alles perfect. We moeten er meer voor elkaar zijn en armere landen helpen.’ [SP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?