Terug naar overzicht

Nationaal historisch museum

Minister Plasterk onderschrijft het belang van een Nationaal Historisch Museum. De gemeenten Amsterdam, Den Haag en Arnhem mogen op korte termijn voorstellen indienen voor de huisvesting er van.

In september 2006 zegde het vorige kabinet toe dat er een centrale plek in Nederland moet komen waar een breed publiek kennis kan maken met de geschiedenis van Nederland. Minister Plasterk denkt dat de vorig jaar gepresenteerde canon van Nederland een belangrijke leidraad zal zijn voor het op te richten Nationaal Historisch Museum. Dit moet complementair zijn aan bestaande initiatieven en instellingen.

Volgens de minister ligt het voor de hand dat het nieuwe museum wordt gehuisvest in Amsterdam, waar het mooi zou passen bij de musea rond het Museumplein, in Den Haag en zijn historische regeringscentrum of in Arnhem, waar het kan aanhaken bij het volkskundige Nederlands Openluchtmuseum.

De drie gemeenten moeten met korte termijn met voorstellen voor locaties komen. In juni hakt het kabinet knopen door over huisvesting en financiering. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?