Terug naar overzicht

Pensioenfonds uit de landmijnen

Pensioenfonds ABP heeft zich teruggetrokken uit vier bedrijven die landmijnen produceren. In clusterbommen wordt voorlopig nog wel belegd.

Dat zegt ABP-topman Roderick Munsters vandaag in een interview met de Volkskrant. Het pensioenfonds van ambtenaren en onderwijspersoneel verkoopt zijn belangen in de bedrijven Textron, General Dynamics, Alliant en Singapore Technologies Engineering. Die handelen in strijd met het landmijnenverdrag van Ottawa. Daar werd in 1997 afgesproken dat landen niet meer zouden meewerken aan de productie van mijnen. Nederland heeft dat verdrag ondertekend.

Voor de Jonge Socialisten aanleiding om te dreigen met een rechtszaak. De jongerentak van de PvdA dacht met het verdrag in handen de staat te kunnen dwingen niet langer geld in het pensioenfonds te storten, zolang ABP bleef investeren in bedrijven die landmijnen maken.

Bij de producenten van clusterbommen ligt dat volgens ABP anders. ‘Hoe verwerpelijk ook: er bestaat geen verdrag tegen’, zegt Munsters in het interview. ‘Bovendien zijn het bedrijven zoals Lockheed Martin dat de JSF levert, waarmee de Nederlandse overheid gewoon zaken doet.’ Toch beraadt men zich bij ABP ook op deze beleggingen.

Volgende week maakt het fonds alle beleggingen openbaar. Dan zal ook blijken hoeveel het belegt in producenten van alcohol en tabak. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?