Terug naar overzicht

Plasterk botst met bonden

Minister Plasterk heeft de vakbonden tegen de haren in gewreven. Misschien kan de werkdruk van leraren in het voortgezet onderwijs omlaag als ze wat werk naar de vakanties verplaatsen, opperde hij in het vragenuurtje.

Marleen Barth van onderwijsbond CNV is ‘niet gelukkig’ met Plasterks uitspraken: ‘De minister zou wakker moeten liggen van het dreigende lerarentekort. Hoe wil hij dat bestrijden? De vakanties zijn nu juist het enige wat in het onderwijs beter is geregeld dan in andere beroepen, dus daar moet hij niet aan tornen.’

De PvdA-minister stelde dat de gemiddelde Nederlander per jaar 25 vakantiedagen kan opnemen, terwijl een leraar er 55 heeft. CNV-bestuurder Barth vindt dat een scheve vergelijking. ‘Kijk dan ook naar de gemiddelde salarissen. Die zijn in het onderwijs stukken lager.’

Barth en Plasterk hebben elkaar nog niet gesproken. ‘Ik verwacht een telefoontje’, zegt Barth. ‘Ik ben er niet op uit om in grimmige verhoudingen terecht te komen. Ik wil juist dolgraag in overleg hoe we het leraarschap weer aantrekkelijk kunnen maken.’

Overigens heeft de minister geen directe invloed op de CAO-afspraken tussen werkgevers en vakbonden, waarin ook de hoeveelheid vakantiedagen zijn vastgelegd. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?