Terug naar overzicht

Studie Arabisch moet blijven

Europarlementariërs Jan Marinus Wiersma (PvdA) en Joost Lagendijk (GroenLinks) willen dat minister Plasterk voorkomt dat de Radboud Universiteit Nijmegen haar opleiding Arabisch sluit.

De linkse politici zijn bang dat het verdwijnen van de opleiding er aan zal bijdragen dat degelijke kennis van de islam uit Nederland gaat verdwijnen. En dat is volgens het duo onwenselijk in het licht van de gespannen relatie met de islamitische wereld.

Samen met arabist Harald Motzki – werkzaam aan de Nijmeegse letterenfaculteit – werken Wiersma en Lagendijk momenteel aan een boek over de relatie tussen Europa en de islam. Wiersma is onder de indruk van Motzki: ‘Zijn kennis van de klassieke en de huidige islam en de Arabische wereld is uitmuntend. Het is van groot belang dat we zulke kennis in ons land koesteren.’

De Radboud Universiteit is van plan met de opleiding Arabisch te stoppen vanwege een gebrek aan animo onder studiekiezers. Hoewel Wiersma en Lagendijk begrijpen dat die beslissing primair de verantwoordelijkheid is van de instelling, hopen ze toch dat Plasterk met het universiteitsbestuur gaat praten. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?