Terug naar overzicht

Tentoonstelling op dag van de filosofie

Els van de Veyver, docent aan de Academie voor Bouw en Management in Tilburg, stelde afgelopen zaterdag samen met Nienke van Dijken en Job van de Graaf, twee afgestudeerden van St. Joost, haar kunstvoorwerpen ten toon op de ‘dag van de filosofie’ in het natuurmuseum in Tilburg.

De tentoonstelling is naar aanleiding van de maand van de filosofie, dat april als thema heeft. ‘Het was een erg drukke en fantastische dag’, zegt Van de Veyver. Ze had niet zoveel mensen verwacht. Op de dag kwamen veel bekenden spreken zoals Harry Mulisch. Ook zijn de drie in gesprek gegaan met de directeur van het museum en kwam prinses Mabel het in het Nederlands vertaalde filosofie boek The Open Society and Its Enemies van schrijver Karl Popper presenteren.

Van de Veyver omschrijft een kunstwerk van afgestudeerde Van Dijken. ‘Het zijn tekeningen waarop je schapen ziet waar mensen naar binnen kruipen. Het is een soort stripverhaal.’ Afgestudeerde Van de Graaf maakt vooral beelden. ‘Hij heeft een tunnel gemaakt waar je in kunt lopen. Aan het einde van de tunnel wordt je geconfronteerd met een beeld. Je voelt je echt opgesloten’, vertelt Van de Veyver.

Van Van de Veyver staat er videowerk en beelden ten toon gesteld. Ze heeft ook de illustratie op het affiche van de tentoonstelling verzonnen. Het is een vrouw die op een nest een bom uitbroed. ‘Bij deze afbeelding mag de bezoeker zelf bepalen wat de betekenenis van de afbeelding is, als tegenhanger van alle informatie die al op de mens afkomt.’

Vooral de woorden van Harry Mulisch zijn Van de Veyver bij gebleven. Mulisch vertelde over het verschil tussen mens en beest. ‘Hij vertelde over de schuldvraag van de Tweede Wereldoorlog. Zijn conclusie was dat mensen tot veel beestachtigere dingen in staat zijn dan dieren.’

De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 30 april in het Natuurmuseum in Tilburg aan de Spoorlaan 434. [SP]

klik

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?