Terug naar overzicht

Bestuurder Haagse Hogeschool blij met Oudkerk

Het politieke verleden van Rob Oudkerk heeft uiteindelijk geen rol gespeeld bij zijn benoeming tot lector ‘leefstijlverandering bij jongeren’. Dat zegt collegevoorzitter Pim Breebaart van de Haagse Hogeschool.

‘Bij zijn sollicitatiegesprek hield Oudkerk een ijzersterke presentatie’, zegt de bestuurder. ‘Natuurlijk is er even stilgestaan bij zijn politieke verleden, maar voor zijn functioneren als lector maakt het in feite niets uit.’

Breebaart reageert op een open brief over de aanstelling van Oudkerk, die werd gepubliceerd in de jongste editie van hogeschoolblad Atrium. Daarin schreef docent Paul Wouters van de Haagse academie voor bestuur, recht en veiligheid dat hij de benoeming onbegrijpelijk vindt. In de ogen van Wouters maakte Oudkerk zich als PvdA-wethouder van Amsterdam schuldig aan ‘een verregaande schending van bestuurlijke integriteit’. Hij moest in 2004 aftreden vanwege onthullingen over bezoek aan straatprostituees, die hij in zijn functie werd geacht te beschermen.

‘Ik heb begrip voor het standpunt van Wouters’, zegt Breebaart. ‘Maar ik ga er vanuit dat hij ook begrip heeft voor mij. Toen Oudkerk in de politiek buitenspel werd gezet, heeft hij zich geconcentreerd op zijn huisartsenpraktijk. Hij heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat hij dat werk wilde combineren met een functie als deze.’

Oudkerk is volgens de bestuurder een geboren docent. ‘Hij heeft hier wel eens een gastcollege verzorgd en dat was ronduit indrukwekkend. Hij weet zijn toehoorders echt te boeien.’

Briefschrijver Wouters legde een verband met de benoeming van lector René Diekstra van een paar jaar geleden, die ooit als hoogleraar werd ontslagen nadat hij zich had schuldig gemaakt aan plagiaat. ‘Ook dat was een controversiële benoeming’, zegt Breebaart. ‘Maar Diekstra is een van onze allerbeste mensen. Hij staat in de top drie van onze docenten, weet collega’s en studenten enthousiast te maken en zorgt voor een duidelijke link met de stad Den Haag. Als we met de benoeming van Oudkerk net zoveel resultaat boeken, ben ik een tevreden mens.’ [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?