Terug naar overzicht

Brieven Darwin online

Vijfduizend brieven van en aan Charles Darwin staan op internet en er komen er nog negenduizend bij. Ze zijn eenvoudig te doorzoeken.

De brieven op www.darwinproject.ac.uk tonen de wetenschappelijke worstelingen van Darwin, maar zeggen ook veel over zijn persoon. De vader van de evolutietheorie schreef brieven aan bijna tweeduizend verschillende mensen, onder wie familieleden, bekende wetenschappers en politici.

Hij correspondeerde onder anderen met Alfred Russell Wallace, de wetenschapper die onafhankelijk van Darwin de evolutietheorie had bedacht. ‘I agree to the truth of almost every word of your paper’, schreef Darwin hem. Het had niet veel gescheeld of darwinisme heette wallacisme, maar Darwin publiceerde nu eenmaal als eerste.

De gepubliceerde correspondentie loopt tot 1865. Daarmee zijn ook de brieven toegankelijk die hij schreef en ontving rond de publicatie van “On the origin of species”. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?