Terug naar overzicht

De kruisweg van Jezus als stripverhaal

De gemeente Tilburg heeft vijftigduizend euro gereserveerd voor een project van Jeroen de Leijer om zijn versie van de kruisweg een plaats te geven in de openbare ruimte. De Leijer is in 1993 afgestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost in Breda.

In 1999 heeft De Leijer, die vooral bekend is van Eefje Wentelteefje, samen met de huidige stadsdichter van Tilburg Nick J. Swarth het boekje Horror Vacuï! uitgebracht.
In dat boekje, dat een oplage telde van 250 exemplaren, stond al de kruisweg van Jezus. De Leijer maakte de tekeningen en Swarth de bijhorende teksten. Hun versie van de kruisweg gaat over Jezus in de huidige wereld geplaatst, met vrouwen in bikini en hamburgertenten.

Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe versie van de kruisweg vorm moet krijgen. De twee kunstenaars denken aan lichtbakken langs de Tilburgse Cityring. De gemeente ziet de kruisweg het liefts aangebracht worden in Theater De NWE Vorst.

Op 23 mei buigt een commissie, met onder andere een theoloog en juridisch hoogleraar, zich over een plan van aanpak. Daarna komt nog een openbaar debat. [AR]

klik
Een van de afbeeldingen uit de strip van Jeroen de Leijer en Nick J. Swarth.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?