Terug naar overzicht

Fietsen tegen kanker

Student Social Work in Breda Dorien Jonkers doet mee aan een fietstocht van negen dagen tegen kanker.

‘Ik heb in 1997 zelf lymfeklierkanker gehad. In die periode heb ik veel steun gehad van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. Daardoor ben ik medeorganisator van de “Ketting van Ballonnen”-fietstocht geworden’, zegt de vierdejaarsstudent.

De fietstocht, die negen dagen duurt, heeft twee doelen. Laten zien dat je kunt doorleven met kanker en zoveel mogelijk geld op halen voor de
‘Kanjerketting’. ‘Dat is een beloningssysteem voor kinderen die in behandeling zijn. Voor elk onderzoek of opname, maar ook bij haarverlies krijgen kinderen een kraal. Zo kunnen ze zien wat ze al hebben doorstaan’, zegt Jonkers. De ketting kan wel drie á vier meter lang worden.
In totaal fietsen 25 jongeren mee, allemaal hebben ze een link met kanker. ‘Ze hebben zelf kanker gehad of een broer of zus met kanker.’

De fietstocht wordt elke vijf jaar georganiseerd, in 2001 fietste Jonkers zelf voor het eerst mee. ‘Zo ben ik ook betrokken geraakt bij de organisatie. Ik help ook mee met kampen en andere activiteiten.’

De student is in 2004 genezen verklaard. ‘Mijn ziekte heeft ook voor een gedeelte mijn studiekeuze bepaald. De drang om in de speelkamer van een ziekenhuis te werken is er alleen maar groter door geworden.’

‘In 2001 hebben we twintigduizend euro opgehaald, dat willen we dit jaar natuurlijk overtreffen.’ Om meer publiciteit en sponsors binnen te halen, probeert Jonkers BN’ers zo ver te krijgen dat ze een dag mee fietsen. ‘Dat is wel lastig. Veel mensen zijn in die periode op vakantie.’
Kijk op www.vokk.nl voor meer informatie. [AR]

klik
Dorien Jonkers met haar broer en zus die ook meefietsen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?