Terug naar overzicht

‘Hoogopgeleide eerder een huis in Rotterdam’

De tekorten op de Rotterdamse arbeidsmarkt dreigen zo nijpend te worden dat wethouder Dominic Schrijer (PvdA) overweegt om hoogopgeleiden voorrang te geven bij de woningtoewijzing.

Ongeveer twee op de drie afgestudeerden verlaat Rotterdam. Die braindrain stelt de stad voor grote problemen, zegt wethouder Schrijer in NRC-Handelsblad. Het zal steeds meer moeite kosten om goede vervangers te vinden voor de ruim 60.000 Rotterdamse babyboomers die de komende tijd met pensioen gaan.

Extra probleem is dat veel jonge mensen alleen in de schil rond de binnenstad willen wonen. De huizen zijn daar schaars en duur, en voor een sociale huurwoning komen hoogopgeleiden niet in aanmerking omdat ze te veel verdienen.

Schrijer wil onder meer dat woningcorporaties pas afgestudeerden bevoordelen bij de loting. Hij beseft dat dit niet bij iedereen in goede aarde zal vallen, maar nood breekt wet: ‘Wij moeten ons sociale kapitaal vasthouden.’ [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?