Terug naar overzicht

Academiefusie mag studenten niet hinderen

Studenten mogen geen hinder ondervinden van de fusie tussen de Tilburgse Academie voor Bouw en Management (ABM) en de Academie voor Bouwkunde en Civiele Techniek (ABCT) in Den Bosch, doordat ze voor hun studie in beide steden moeten zijn. Dat vinden de studentleden van de Avans Hogeschool Medezeggendschapsraad (AMR).

De twee academies worden op termijn samengevoegd, maar blijven wel op twee locaties. De studentleden uitten gisteren in de laatste AMR-vergadering van het schooljaar de vrees dat de zittende studenten voor onderdelen van hun specialisatie op beide locaties aan de slag moeten.

Voor afstudeerprofielen die onder ‘droge bouw’ vallen, bestaat dat risico in theorie. Van die richting bestaan in beide steden enkele specialisaties. Voor de richtingen ‘architectuur’ en ‘natte bouw’ lijkt het risico niet aanwezig. Die richtingen blijven in respectievelijk Tilburg en Den Bosch, zoals de plannen er nu voorstaan.

Volgens docentlid Frans Coppelmans verandert er voor de studenten weinig door de fusie. ‘Misschien moeten Tilburgse studenten reizen als ze het waterlab in Den Bosch een keer nodig hebben, maar dat wordt vooral gebruikt door studenten van de natte bouw. En die zitten al in Den Bosch.’

Wel vindt de raad dat Avans aan nieuwe studenten duidelijk moet maken welke specialisatie waar te volgen is. ‘Als je op kamers gaat, moet je dat wel meteen in de goede stad kunnen doen’, aldus studentlid Christian van der Steen.

De docenten en medewerkers in de raad maken zich vooral zorgen over het personeel van de beide academies. Bij de fusie zijn geen ontslagen voorzien, maar als door de samenvoeging later toch personeel verdwijnt, moet dat opnieuw als reorganisatie gelden, vindt Coppelmans. Bij een reorganisatie worden namelijk automatisch de vakbonden betrokken, die dan onderhandelen over de ontslagvoorwaarden en een mogelijk sociaal plan. [RS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?