Terug naar overzicht

‘Aflossen naar draagkracht, kan dat?’

Studieschulden kun je afbetalen naar draagkracht, maar dat weet lang niet iedereen. De Informatie Beheer Groep wil de bekendheid van de ‘draagkrachtregeling’ vergroten, nu het aantal wanbetalers stijgt.

Dat antwoordt minister Ronald Plasterk op Kamervragen van de Socialistische Partij. Steeds vaker moet de IB-Groep een deurwaarder inschakelen voor de terugbetaling van studieschulden en de SP wilde weten wat de minister daartegen wil doen.

Volgens Plasterk hangt de toename van het aantal wanbetalers samen met de gestegen studieschulden. Hoe hoger de schuld, hoe vaker mensen per acceptgiro willen betalen – en dan gaat het ook vaker mis. Uit onderzoek zou bovendien een toename blijken ‘in onwil en slordigheid van ex-studenten bij het aflossen van hun studieschuld’.

De IB-Groep doet nu een proef en belt sommige debiteuren op als ze een betalingsachterstand hebben. Ook worden ze gewezen op de draagkrachtregeling: wie weinig verdient, hoeft maandelijks minder af te lossen.

De gemiddelde studieschuld per afgestudeerde is in drie jaar tijd met 29 procent gestegen: van 6200 euro in 2003 naar 8000 in 2006. Vier jaar geleden werd in 11 procent van de gevallen een deurwaarder ingezet. In 2006 moest 14 procent van de langlopende leningen via een deurwaarder worden geïnd. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?