Terug naar overzicht

Avanslector Hooge stapt uit commissie-Vreeman

Avanslector Corporate Governance Edith Hooge is deze week opgestapt als lid van de commissie-Vreeman. De commissie heeft onderzoek gedaan naar de verkiezingsnederlaag van de PvdA van november vorig jaar.

Het ANP schrijft dat Hooge zich volgens ‘een ingewijde’ niet kon verenigen met een aantal wijzigingen in het eindrapport die PvdA-leider Wouter Bos, fractievoorzitter Jacques Tichelaar en waarnemend partijvoorzitter Ruud Koole hadden voorgesteld.

Bij de instelling van de commissie in januari was afgesproken dat dit drietal de tekst van het eindrapport mocht inzien en veranderingen mocht voorstellen. Een betrokkene kenschetst de wijzigingen die door Bos, Tichelaar en Koole zijn voorgesteld als ’tekstueel en minimaal’. Hooge had achteraf echter moeite met die afspraak. De overige zeven commissieleden hadden er geen problemen mee.

De commissie, onder leiding van de Tilburgse burgmeester en voormalig PvdA-voorzitter Ruud Vreeman, presenteert haar bevindingen vandaag. Die zijn unaniem.

De commissie-Vreeman ging in januari aan de slag op verzoek van toenmalig partijvoorzitter Michiel van Hulten. Die stapte enkele weken geleden op na een conflict met zijn medebestuursleden. Ook de rest van het bestuur trad toen af, waarna een interim-bestuur onder leiding van Koole aantrad.

Het rapport van de commissie wordt in de PvdA, waar ook discussie is over de rol van Bos, met spanning tegemoet gezien. Naar verluidt bevat het rapport geen conclusies die de positie van Bos als partijleider in gevaar brengen.

Hooge maakte haar vertrek eind 2006 bij Avans bekend. Ze verruilt het lectoraat Corporate Governance voor een lectoraat van de Hogeschool van Amsterdam, dat onderzoek gaat doen naar goed bestuur in het onderwijs. Punt plaatste hier eerder dit bericht over. [RS]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?