Terug naar overzicht

Gymles in de knel

Terwijl Nederlandse kinderen steeds dikker worden en er alom wordt geroepen dat ze meer moeten bewegen, zorgen de nieuwe regels voor het geven van gymles voor problemen.

In een poging het gymnastiekonderwijs te verbeteren bepaalde de Tweede Kamer in 2001 dat basisscholen weer meer vakdocenten moesten aantrekken. Als gevolg daarvan mogen onderwijzers die na september 2005 zijn afgestudeerd zonder extra bevoegdheid geen gymlessen meer geven aan de groepen drie tot en met acht.

De maatregel pakte averechts uit, blijkt uit 3500 reacties op een enquête van vakbond CNV Onderwijs. Voor vakdocenten hebben veel basisscholen geen geld, zodat dat oudere onderwijzers de gymlessen van hun onbevoegde jonge collega’s moeten overnemen. Velen van hen hebben vaak geen zin om vier uur in de week in de sporthal te staan. Dat komt de kwaliteit van het bewegingsonderwijs niet ten goede en zorgt bovendien geregeld voor uitval.

Voor de Onderwijsinspectie zou het onderwerp geen prioriteit hebben. Van de geënquêteerden constateert 56 procent dat de inspectie op dit thema niet intensief controleert.

De overgrote meerderheid van de geënquêteerden wil samen met CNV Onderwijs wil dat de Tweede Kamer de wet ongedaan maakt. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?