Terug naar overzicht

Laatste nieuwe containerwoningen?

De regio Amsterdam krijgt er de komende maanden nog eens vijfhonderd containerwoningen bij in Diemen.

Studentenhuisvestersvereniging Kences denkt dat de hoofdstad de laatste plek is waar dit soort projecten noodzakelijk is.

Het Diemense containerdorp staat niet op zich: overal in Groot-Amsterdam verrezen de afgelopen jaren tijdelijke woningen. In onder meer de stadsdelen Westerpark en Noord werden de afgelopen jaren meer dan tweeduizend wooncontainers geplaatst.

Volgens Kencesdirecteur Remco de Maaijer is Amsterdam de absolute kampioen als het gaat om het aantal containerwoningen. ‘De nood is er het hoogst en in andere steden is meer gebruik gemaakt van andere oplossingen zoals oude asielzoekerswoningen’, zegt hij.

De Maaijer vindt de containers als tijdelijke oplossing prima. ‘Een jaar of drie, vier geleden stond de kamermarkt onder hoogspanning. Er waren grote tekorten en de studentenhuisvesters konden geen permanente woningen uit de hoge hoed toveren. Als je ergens een flatgebouw wilt neerzetten, ben je namelijk zes of zeven jaar bezig. Veel woningzoekenden zijn dan al afgestudeerd.’

In heel Nederland werden daarom de afgelopen jaren alternatieven benut: onder meer zeecontainers, sloopwoningen, asielzoekerscentra en zelfs een cruiseschip werd omgebouwd om studenten op te vangen. ‘Daarmee is de grootste druk van de ketel. Inmiddels is de kamermarkt in veel steden weer ontspannen. In Enschede krijgen mensen zelfs een bonus als ze iemand aanmelden voor een noodwoning. In Amsterdam is het nog niet zo ver, maar toch zijn er ook daar signalen dat huurders kritischer worden. Voor Amsterdam-Noord halen steeds meer studenten hun neus op.’

De nieuwe containers in Diemen komen waarschijnlijk wel vol, denkt De Maaijer. ‘Woningcorporatie De Key – trouwens geen lid van Kences – zet die units waarschijnlijk neer voor Inholland-studenten die hun opleiding volgen in Diemen. Als ze mikken op studenten van de Universiteit van Amsterdam geef ik ze minder kans. Die vinden Diemen te ver weg.’

Woningcorporatie de Key plaatst de containers op een oud terrein van Inholland, waar momenteel een oud gebouw van de hogeschool wordt verwijderd. De woningen hebben een oppervlak van dertig vierkante meter en blijven er in ieder geval staan tot eind 2012. Op het terrein komen een eetcafé en een wasserette. Over een supermarkt – geëxploiteerd door studenten – wordt nog onderhandeld. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?