Terug naar overzicht

Lucasprijs 2007 gaat naar Dorien de Wit

Dorien de Wit, deeltijdstudent Beeldende Kunst, ontving gistermiddag uit handen van de gemeente Den Bosch de felbegeerde Lucasprijs, die bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro.

De uitreiking vond plaats in de Verkadefabriek, waar 51 studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost in Den Bosch hun diploma kregen.

De jury was zeer onder de indruk van de twee videofilms ‘The limits of our universe’ en ‘That’s all I want to know’ en de fotoserie ‘Questioning the surface’, die De Wit heeft gemaakt voor haar eindexamen. Daarin geeft ze volgens de jury ‘blijk van een grote luciditeit, zowel op het gebied van techniek, van inhoud, als van beeldgevoeligheid. Bij haar wordt de kijker op het verkeerde been gezet – echter niet voor de grap maar met opzet.’ Alles klopt in de films, zo is in het juryrapport te lezen. ‘De kunstenaar monteert die filmpjes zo virtuoos, dat je als kijker moeiteloos met haar redeneringen meegaat. Ze laat zien dat je een oorspronkelijke film kunt maken op basis van ‘tweedehands materiaal, over moedeloos makend grote vragen als ‘Waar komen wij vandaan?’, ‘Wie is God?’ en ‘Waarom bestaan we?’.’

De andere vijf genomineerden voor de Lucasprijs waren: Rens Agterkamp, Gert-Jan van den Bemd, Renée Gubbels, Toni van Tiel en Anne Walk.

De Lucasprijs wordt jaarlijks door de gemeente ’s-Hertogenbosch uitgereikt aan de meest veelbelovende eindexamenstudent van de kunstacademie in Den Bosch. Vanmiddag is om 15.00 uur de diploma-uitreiking van de kunststudenten in Breda. Dan wordt ook bekend gemaakt wie de St. Joostpenning heeft gewonnen.

Wie het werk van Dorien de Wit wilt zien, kan tot 4 juli naar de eindexpositie op de kunstacademie in Den Bosch of naar haar website: www.doriendewit.nl. [CB]

klik

Dorien de Wit ontvangt van Ad Niekerk, hoofd dienst van cultuur van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de Lucasprijs.

klik

Studenten van de kunstacademie zetten hun handtekening onder hun diploma.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?