Terug naar overzicht

Ook Juridische Hogeschool gaat samenwerken met China

Ook studenten HBO-Rechten kunnen vanaf volgend schooljaar op stage in China. Op het laatste nippertje is de Juridische Hogeschool toegevoegd aan de samenwerkingsovereenkomst die Avans dinsdag tekende met de Nanjing University of Technology.

Een groepje van zes Chinezen van de Nanjing University bezocht begin deze week Avans Hogeschool. Op dinsdag werd een samenwerkingsovereenkomst getekend. Er is onder meer afgesproken dat studenten, docenten en kennis worden uitgewisseld. ‘De universiteit is op zoek naar goede Europese opleidingen’, verklaart Ineke de Schepper, adjunct-directeur van de Diensteenheid Marketing, Communicatie en Studentenzaken.

‘Ze willen niet alleen onderwijsprogramma’s uitwisselen, maar ook zien hoe ons onderwijs is georganiseerd. In China is dat nog heel traditioneel gericht op het vergaren van kennis.’ Voor Avans betekent de samenwerking de mogelijkheid om studenten en docenten naar China te sturen. ‘Om China kun je niet heen’, meent De Schepper.

Directeur Gerard Hupperetz is blij verrast dat hij er onverwacht ook nog bij is betrokken. ‘Ik werd op het laatste moment erbij geroepen omdat bleek dat de vice-president van de Nanjing University ook interesse in samenwerking met een “lawschool” had.’

Hupperetz verwacht veel van de samenwerking. ‘De economie in China groeit heel snel, maar de juridische infrastructuur is er nog niet op orde.’ Het gaat dan om onder meer administratief- en bestuursrecht, juridische regels voor vergunningen en subsidieregelgeving.

Nederlandse studenten kunnen mogelijk al vanaf voorjaar 2008 in China gaan studeren of projecten gaan doen. ‘In de toekomst kunnen Chinezen bijvoorbeeld bij ons Europees recht krijgen. Daar zijn ze ook erg in geïnteresseerd’, zegt de directeur. Maar hoe alle precies wordt afgesproken, is nog niet duidelijk. ‘Omdat het zo plotseling is gegaan, zijn de onderhandelingen nog in een pril stadium.’

Naast de Juridische Hogeschool zijn nog vijf academies van Avans Hogeschool betrokken bij de samenwerking. De Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu uit Breda wil onder meer op het gebied van milieukunde gaan samenwerken en de Academie voor Bouw en Management uit Tilburg op het gebied van stedenbouwkunde. Ook de Academie voor Marketing uit Den Bosch en de Avans School of International Studies uit Breda doen mee. Zij hebben al internationale opleidingen binnen hun academie. Daarnaast is de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost van de partij. Deze academie biedt twee masteropleidingen aan die mogelijk interessant zijn voor Chinese kunststudenten. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?