Terug naar overzicht

Uitschieters in aanmeldingen bij Sociale Studies en Deeltijdacademie

Avans Hogeschool krijgt volgend jaar veel meer eerstejaars dan vorig jaar. Tot nu toe hebben zich ruim twintig procent meer studenten aangemeld. Uitschieters zijn de Academie voor Sociale Studies ‘s-Hertogenbosch en de Academie voor Deeltijd.

Voor de Academie voor Sociale Studies ‘s-Hertogenbosch (ASH) hebben zich dit jaar ruim 68 procent meer studenten aangemeld dan vorig jaar. ‘Wij denken vooral na: hoe kan dat?’, zegt Tonnie Huibers, adjunct-directeur van de academie. ‘We hebben onze voorlichtingsactiviteiten geprofessionaliseerd, het pr&voorlichting-team van de academie heeft een goeie job geleverd. We hebben drie goede opleidingen en docenten en studenten die dat goed over weten te brengen.’

Om de groei van het aantal studenten op te kunnen vangen, heeft de ASH toestemming gekregen 2,5 fte te groeien. Maar zoveel gaan ze niet invullen, verwacht Huibers. ‘We werken nu met tijdelijke contracten. Als het aantal zo snel stijgt, kan het ook zo weer dalen. Aan mensen kunnen we redelijk makkelijk komen. We krijgen vaak open sollicitaties. Wat docenten betreft gaan we het wel redden.’
Het eventuele tekort aan faciliteiten, zoals leslokalen en computers, is een probleem voor heel Avans Den Bosch, meent Huibers.

In Breda is de toename vooral zichtbaar bij de Academie voor Deeltijd: 42 procent meer aanmeldingen dan vorig jaar. Volgens directeur Jan van Wijk komt dat door hechte relatie die de academie met haar studenten onderhoudt. ‘We zijn een van de weinige clubs binnen Avans die twaalf maanden per jaar bereikbaar is voor de studenten en altijd direct voor hen klaarstaat.’ Daarnaast denkt hij dat de deeltijdacademie bij uitstek praktijkgericht onderwijs geeft. ‘Onze docenten komen rechtstreeks uit de praktijk. Het heet niet voor niets beroepsonderwijs.’

Bestuursvoorzitter Harry Koopman zei eerder tegen Punt dat Avans het eerste jaar kan opvangen door onder meer efficiënter met de huidige ruimte om te gaan. ‘Een paar honderd extra studenten kunnen we wel verwerken. Als uit de prognoses blijkt dat de toename blijvend is, moeten we misschien gaan denken aan bijbouwen in Den Bosch. In Breda hebben we het gebouw aan de Lovensdijkstraat nog. Dat zou dit jaar verkocht worden. We moeten beslissen of we dat dan nog wel moeten doen.’ [RS, PM, SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?