Terug naar overzicht

De meerwaarde van verschillende culturen

Een internationaal gezelschap is vandaag aanwezig bij de diploma-uitreiking van de Avans School of International Studies in de Sint Antoniuskathedraal in Breda. Directie, docenten, ouders en studenten kijken terug op de afgelopen vier jaar en geven tips voor de toekomst; ‘Zorg ervoor dat jouw woorden en idealen de wereld veranderen.’

Student Shen Li vertelt in haar toespraak over de veranderingen die zij de afgelopen vier jaar heeft doorgemaakt. Van een verlegen Chinees meisje die niet in het openbaar Engels durft te praten, tot dit moment waarop ze voor een groot aantal mensen spreekt. ‘Ik was erg afhankelijk van mijn ouders, maar de afgelopen vier jaar ben ik zeker zelfstandiger geworden’, zegt Fi, zo heeft ze van haar Nederlandse medestudenten geleerd alle afspraken op te schrijven in een agenda.

‘Natuurlijk hadden wij allemaal vooroordelen. Voor accountancy opdrachten moet je een Chinees hebben en Nederlander zijn goed in creatief management. Het is ook zo dat wie je bent medeafhankelijk is van waar je vandaan komt, maar ik denk dat we allemaal de afgelopen vier jaar geleerd hebben dat het werken met verschillende culturen een grote meerwaarde heeft’, zegt student Carla van Eerd tijdens haar toespraak.

Behalve een reflectie op de afgelopen vier jaar geeft Brian Godor, medewerker van het Leer en Innovatiecentrum, de studenten nog enkele tips. ‘Met talent alleen kom je er niet. Einstein heeft gezegd dat succes een combinatie is van 10 % talent en 90 % werklust. Het talent hebben jullie en die werklust zit ook wel goed, hou dat vol.’ Godor weet dat de studenten straks keuzes moeten gaan maken. ‘Ga ik voor de makkelijke of moeilijke weg? Jij kunt ervoor zorgen dat jouw woorden en idealen de wereld veranderen. Ga dus voor de moeilijke weg.’

Behalve de diplomauitreiking is ook bekend gemaakt wie dit jaar de titel ‘Best Academic Record’ en ‘Student Ambassador’ ontvangt. Carla van Eerd krijgt de titel ‘Best Academic Record’, zij heeft de hoogste cijfers behaald. Michiel Pruijssers mag zich ‘Student Ambassador’ noemen onder andere vanwege zijn inzet tijdens open dagen en voor studentenvereniging Tipcy. Beide studenten hebben een plaquette en 250 euro gekregen. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?