Terug naar overzicht

Ritzen houdt kaken op elkaar

Voormalig onderwijsminister Ritzen, collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht, weigert inhoudelijk te reageren op de berichten over zijn ‘gouden welkom’.

NRC Handelsblad onthulde afgelopen zaterdag dat de voormalig PvdA-bewindsman Jo Ritzen bij zijn aantreden een pensioenstorting van 372 duizend euro heeft ontvangen. Dat bedrag zou in de jaarrekeningen in kleine stukken zijn opgesplitst om de betaling niet te hoeven melden. Bovendien betaalde de Universiteit Maastricht twee jaar lang de huur van Ritzens woning. De kosten daarvan zijn niet openbaar gemaakt.

De storting zou bedoeld zijn om een pensioengat te vullen dat Ritzen opliep in de jaren dat hij vice-president van de Wereldbank was. Maar toen kreeg hij ook pensioen, achterhaalde NRC. Zijn huidige salaris bedraagt inclusief pensioenpremie ruim 234 duizend euro.

Minister Plasterk heeft de universiteit nu naar de feitelijke gang van zaken gevraagd. De universiteit voorziet de minister van ‘alle relevante documentatie’, aldus een persbericht. ‘Verder onthouden wij ons van commentaar.’ Eerder had Ritzen de redacteur van NRC Handelsblad schriftelijk gemeld dat hij het stuk ‘suggestief en bezijden de waarheid’ vond.

In de Tweede Kamer ontstond enige commotie. Volgens Halbe Zijlstra van de VVD leek het erop dat de regels doelbewust ontdoken waren. De Socialistische Partij stelt vandaag Kamervragen. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?