Terug naar overzicht

‘Balkenende-norm is van deze tijd’

Minister Plasterk heeft nader overleg geëist met voorzitter Peter Elverding van de raad van toezicht van de Universiteit Maastricht. Hij wil hem duidelijk maken dat de Balkenende-norm voor topsalarissen ‘zeker van deze tijd is’.

Aanleiding voor het gesprek is een uitspraak van de oud-DSM-topman in De Telegraaf van 17 juli. Plasterk leidde daaruit af dat de omstreden welkomstpremie van 272.000 euro voor oud-minister Ritzen bij diens aantreden als collegevoorzitter van de universiteit niet alleen bedoeld was als aanvulling op zijn pensioen. ‘Zo gaat dat bij onderhandelingen’, aldus het citaat in De Telegraaf. ‘Je komt uiteindelijk op een totaalpakket uit waarin iedereen zich kan vinden. Maar dat leggen we de minister nog wel uit.’

Die gelegenheid wil minister Plasterk hem snel bieden. Ook het opiniestuk van rector magnificus Gerard Mols in dagblad de Limburger is hem in het verkeerde keelgat geschoten. Daarin stelde Mols dat de Balkenende-norm ‘niet van deze tijd’ is. Plasterk in een persbericht van 18 juli: ‘De Balkenende-norm staat in het regeerakkoord en ik wil de heren graag duidelijk maken dat die norm zeker van deze tijd is.’

In antwoord op kamervragen had Plasterk een week eerder laten weten de premie van 272.000 euro excessief, maar niet onrechtmatig te vinden. Hij is bereid de ‘bindingspremie’ voor bestuurders op universiteiten te verbieden of te maximeren, maar wacht tot de commissie Dijkstal medio september haar advies uitbrengt over topinkomens in de semi-publieke sector. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?