Terug naar overzicht

EU werkt aan ‘blue card’ kennismigranten

Eurocommissaris Franco Frattini (Justitie) werkt aan een EU-werkvergunning voor hoogopgeleiden van buiten de regio.

De vergunning zou een geldigheidsduur krijgen van vijf jaar. Kennismigranten van buiten de Unie kunnen in die periode eenvoudiger van lidstaat naar lidstaat verkassen. Volgens het plan van Frattini kan een kenniswerker na twee jaar in het ene land zonder problemen aan de slag in een andere lidstaat. Daarna zou hij ieder jaar kunnen verkassen.

De regeling die de Europese Commissie in voorbereiding heeft, lijkt veel op die van de Amerikaanse ‘green card’. De EU-werkvergunning wordt waarschijnlijk zelfs als ‘blue card’ gepresenteerd. De kleur is een verwijzing naar de Europese vlag.

Bij de presentatie van de regeling – waarschijnlijk dit najaar – moet blijken of alle sectoren van de arbeidsmarkt worden geopend voor hoogopgeleiden van buiten de EU, of slechts de sectoren waarin het personeel schaars is. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?