Terug naar overzicht

Financiële topacademie in de maak

Als alles volgens plan verloopt is Nederland in 2008 een topinstituut rijker. De particuliere Duisenberg School of Finance moet Nederland helpen het financiële zenuwcentrum van Europa te worden.

De Duisenberg School is een initiatief van de stichting Holland Financial Centre. Die werd deze zomer opgericht door het Nederlandse financiële bedrijfsleven. Aan het roer van de stichting staat Arthur Docters van Leeuwen, voormalig procureur-generaal en tot voor kort voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten.

De nieuwe academie zal waarschijnlijk gevestigd worden op Schiphol. Ze wil nauw gaan samenwerken met bestaande universiteiten. Universiteitenvereniging VSNU is daar in beginsel positief over en wacht de initiatieven rustig af. ‘Die zullen zich vooral richten op individuele universiteiten’, verwacht een woordvoerder.

Oppositiepartij SP heeft zich in kamervragen al kritisch uitgelaten over de mogelijke samenwerking. De partij vreest voor de onafhankelijkheid van het hoger onderwijs.

Eerder dit jaar – en geheel los van de nieuwe Duisenberg School of Finance – heeft de Britse bank Barclays de Universiteit van Amsterdam dit voorjaar 25 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld voor het opzetten van een financiële topopleiding. Voorwaarde is wel dat Barclays fuseert met ABN-Amro. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?