Terug naar overzicht

‘Hoger onderwijs krijgt studenten die het verdient’

‘Je krijgt als hogeschool en universiteit de studenten die je verdient.’ Dat zegt Jaap Spreeuwenberg, directeur van Coolpolitics in een interview over ‘de zesjescultuur’ op de website ScienceGuide.

Onder zesjescultuur verstaat Spreeuwenberg ‘de houding dat je genoegen neemt met een suboptimaal resultaat van alles waar je mee bezig bent’. Coolpolitics meent dat jongeren juist het beste uit zichzelf zouden moeten willen halen.

Coolpolitics organiseerde de afgelopen jaren de Lowlands University. Topprofessoren als Robert Dijkgraaf en Ruud Lubbers gaven college in tenten op het festivalterrein. ‘De tenten zaten stampvol. En hoe “zwaarder” de inhoud en het onderwerp, hoe groter de opkomst’, zegt Spreeuwenberg in het interview.

In het interview waarschuwt Spreeuwenberg dat het hoger onderwijs niet de fout moet maken die de omroepen hebben gemaakt. Het televisieaanbod wordt steeds platter, volgens de omroepen omdat dat de enige manier is om jongere kijkers te trekken. Volgens de Coolpolitics-directeur speelt hetzelfde in het hoger onderwijs. Opleidingen zouden te ‘licht’ zijn, omdat studenten daar behoefte aan hebben en het rendement van hogescholen daardoor vergroot wordt. ‘Laten ze niet denken dat het de jongeren zijn die de zesjescultuur dragen.’

Coolpolitics organiseert de komende weken vier debatten over ‘de zesjescultuur’ aan hogescholen en universiteiten. De eerste is morgenavond aan de Universiteit van Amsterdam. Donderdag 6 september is de volgende, aan de Haagse Hogeschool. De toegang is gratis. [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?