Terug naar overzicht

Inspectie: geen spookvakken, wel cadeaupunten

Spookvakken komen niet structureel voor in het hoger onderwijs. Wel geven opleidingen soms studiepunten cadeau. Nader Inspectie-onderzoek volgt dit najaar.

Dat schrijft minister Plasterk van OCW op basis van onderzoek van de Onderwijsinspectie. De kwaliteitswaakhond van het departement ging na vragen van SP-kamerlid Jasper van Dijk op zoek naar spookvakken. Daarvoor zijn studiepunten gegeven zonder dat ze zijn aangeboden of getentamineerd.

Bij een niet met naam genoemde universiteit en hogeschool werden in totaal zes economische voltijdopleidingen gescand. Spookvakken kon de Inspectie niet vinden. Toch constateren de onderzoekers dat vakken soms lichter zijn dan gemeld en er te veel studiepunten voor zijn gegeven.

Voor het vervolgonderzoek hiernaar maakt de Inspectie gebruik van de studentenmonitor, waarvoor de enquête nu loopt. Daarin beantwoorden studenten dit jaar op verzoek van minister Plasterk ook vragen over toegekende cadeaupunten. Afhankelijk van de resultaten volgen er nadere stappen. De minister laat overigens weten dat hij niet van plan is de wettelijke regels rond de toekenning van studiepunten aan te scherpen.

SP-kamerlid Jasper van Dijk stelde zijn vragen in maart naar aanleiding van een reportage van actualiteitenrubriek EenVandaag over klachten van studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Ook aan het Archimedes Instituut – de lerarenopleidingen van de Hogeschool Utrecht – zouden spookvakken zijn gegeven, maar die instelling werd daarvoor begin deze zomer vrijgepleit. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?