Terug naar overzicht

Pedofiele student klaagt Universiteit Leiden aan

Pedofiel Norbert de Jonge spant een rechtszaak aan tegen de Universiteit Leiden. Hij wil alsnog worden toegelaten tot de opleiding pedagogiek.

Eerder werd De Jonge weggestuurd van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook de Universiteit van Amsterdam weigert hem de toegang.

Als secretaris van de ‘pedo-partij’ (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Democratie) zou hij volgens de Radboud Universiteit het vertrouwen schaden van ouders die met hun kinderen voor een behandeling naar de faculteit pedagogiek brengen. Bovendien zouden de opvattingen van De Jonge niet stroken met de katholieke grondslag van de universiteit.

Leiden kan zich niet beroepen op een katholieke grondslag en over de vertrouwensband hebben de rechters zich nog niet uitgesproken. Openbare universiteiten kunnen studenten eigenlijk alleen weigeren als die ‘de goede gang van zaken’ verstoren. Zelfs een strafblad, dat De Jonge overigens niet heeft, is geen grond om iemand uit de collegebanken te weren.

Verstoren De Jonges opvattingen de goede gang van zaken? De universiteit denkt van wel. Als hij bijvoorbeeld wiskunde zou willen studeren, was het een ander verhaal, zegt de universiteit in dagblad Trouw.

De Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit streeft onder meer naar legalisatie van kinderporno, seksuele voorlichting op de kleuterschool en het verlagen van de leeftijdsgrens voor seks met volwassenen van zestien naar twaalf jaar.

Deze maand weigerde de Commissie Gelijke Behandeling zich te buigen over een klacht van De Jonge, die zich door de Universiteit Leiden gediscrimineerd voelt op grond van levensovertuiging. Pedoseksuele gevoelens zijn echter iets geheel anders, oordeelde de commissie. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?