Terug naar overzicht

‘Prijs van bier drastisch omhoog’

De prijs van bier in sportkantines en studentensociëteiten moet drastisch omhoog. Dat zegt Wim van Dalen, directeur van de Stichting Alcohol Preventie (STAP) vandaag in het Brabants Dagblad.

Volgens Van Dalen is deze maatregel het effectiefst om drankmisbruik onder jongeren terug te dringen. Verder vindt hij dat de prijs van een kratje bier minstens moet worden verdubbeld.

Het Brabants Dagblad vroeg vier deskundigen welke maatregelen drankmisbruik echt kunnen tegengaan. Henk Garretsen, hoogleraar gezondheidszorgbeleid aan de Universiteit van Tilburg, meent dat de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol van zestien naar achttien verhoogd moet worden. ‘Het is uit en te na bewezen dat deze maatregel werkt. Ik weet ook wel dat als je achttien moet zijn, iemand van zeventien een oudere broer drank laat halen. Maar voor het grote geheel heeft het zonder meer effect.’

Jan Walburg van het Trimbos-instituut pleit ervoor dat alle mixdranken zoals Breezers alleen nog bij de slijter te koop zijn. ‘Weg ermee uit supermarkt, disco’s en misschien ook wel de andere horeca.’

Het aantal jongeren dat een drankvergiftiging oploopt is in vijf jaar verzesvoudigd. Gemiddeld worden er elke dag één of twee jongeren onder de twintig in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van teveel alcohol. [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?