Terug naar overzicht

‘Deze provincie wil geen volkslied’

Provinciale Staten van Noord-Brabant besliste vandaag het lied ‘Brabant’ van Guus Meeuwis niet tot volkslied uit te roepen. Het lied zou niet het juiste elan hebben. Initiatiefnemer van de site Brabant voor Brabant Paul Smeulders, vierdejaars Bestuurskunde in Den Bosch, was bij de vergadering aanwezig.

Hoe ging het op de beslissende vergadering?
‘Die was teleurstellend. Je verwacht duidelijkheid van de provincie: vóór of tegen. Maar er volgde een soort compromis. Een officieel volkslied wordt het nu niet, maar ze gaan bekijken of ze het wel kunnen gebruiken om Noord-Brabant te promoten. Daarmee zijn we terug bij af, de discussie ging om een volkslied.’

Ben je tevreden over hoe de actie is verlopen?
‘Het is jammer van de uitslag. Je bent er drie weken zó intensief mee bezig, dat je hoopt dat het lukt. Maar over de actie ben ik tevreden. Die is hoe dan ook geslaagd. Het was erg leuk en leerzaam om dit te organiseren. We hebben heel veel aandacht gekregen en handtekeningen verzameld.’

Hoe heb je de afgelopen week beleefd?
‘Heel hectisch. Tussen de ‘gewone’ schooldagen door had ik op een dag vijf radiostations aan de lijn. Er komt veel op je af en daar moet je gebruik van maken. In het programma Spijkers met Koppen mocht ik in debat met de Brabantse fractievoorzitter van het CDA. Die was tegen ‘Brabant’ als volkslied. Binnen een paar minuten had ik de hele zaal op mijn hand. Dan luisteren toch mooi een half miljoen mensen mee.’

Had je de enorme media-aandacht verwacht?
‘Wel dat de Brabantse media er iets mee zouden doen. Dat het landelijk interessant werd, was echt kicken. We kwamen binnen een halve week op het NOS Journaal, da’s toch wel het hoogste wat je kunt bereiken.’

Wat was voor jou het hoogtepunt?
‘Deze week dat de beslissing viel, was de mooiste. Brabantse media hadden zich achter ons geschaard om ‘Brabant’ tot volkslied te maken. Uit hun enquête bleek nu dat 64 procent van de Brabanders dit lied als volkslied wil. En we kregen ontzettend veel steun van het Brabantse volk.’

Hoe nu verder?
‘De site Brabant voor Brabant blijft open. Mensen kunnen de petitie blijven tekenen. Deze Provinciale Staten willen gewoon geen volkslied, maar wie weet hebben we over een paar jaar de wind mee. Dan zit ik misschien zelf wel in de Provinciale Staten.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?