Terug naar overzicht

Emoticons werken

Dat blijkt uit het proefschrift ‘Exploring the missing wink’ van psycholoog Daantje Derks, waarop zij vrijdag promoveert aan de Open Universiteit. Emoticons werken best goed, concludeert ze.

Toch begrijpen ontvangers van emoticons de gele gezichtjes soms verkeerd. Zo denken ze vaak dat de emoticons bedoeld zijn om boodschappen ‘in het juiste perspectief te zetten’. Die reden hebben de verzenders zelden.

Smily’s kunnen echte gezichten niet vervangen, stelt Derks. ‘Als iemand iets vrolijks vertelt met een droevig gezicht, dan geloven mensen de boodschap meteen niet meer. Dan vragen ze bijvoorbeeld: ben je wel echt zo gelukkig? Als iemand schrijft dat hij gelukkig is en dan  Frown erachter zet, dan weet dat poppetje toch niet de hele boodschap te ondergraven.’

Ze heeft niet onderzocht hoeveel mensen zich ergeren aan smiley’s. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?