Terug naar overzicht

Evy van Kempen wint twee keer brons

 

Ze won de medailles op de 50 meter vrije slag en op de 50 m schoolslag. Alle deelnemers aan de World Transplant Games hebben een orgaantransplantatie gehad. Evy van Kempen kreeg vier jaar geleden een nieuw hart. Chemokuren tegen een bottumor hadden ervoor gezorgd dat haar hart er langzaam mee stopte.

Getransplanteerden mogen niet meedoen aan gewone sportwedstrijden, omdat de medicijnen die zij slikken tegen afstoting van het orgaan, in de sportwereld worden gezien als doping. Bij wedstrijden als de World Transplant Games gaat het er niet om wie het snelste is, maar wie het beste zijn persoonlijk record verbetert.

In een interview met Punt vorig jaar vertelde Evy dat ze nog niet zeker was van deelname aan de Transplant Games. 'Ik moet nog sneller worden. Mijn hart gaat niet meteen sneller kloppen als ik ga zwemmen. Ik moet eerst tien minuten inzwemmen en kan geen lange afstanden zwemmen. Maar er zijn weinig zwemmers met een harttransplantatie, dus ik maak een redelijke kans.' [SW]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?