Terug naar overzicht

Fontys en Avans ‘on speaking terms’

Volgens Van Kalmthout heeft het conflict tussen de hogescholen geen invloed op de verhouding tussen hem en Verbraak in China. ‘We zijn gewoon on speaking terms.’

Fontys Hogescholen is boos op Avans omdat die volgend jaar een verpleegkundeopleiding in Den Bosch begint.  Fontys voelt zich nu vrij om een bouwkundeopleiding in Eindhoven te openen.

De instellingen hielden tot op heden netjes rekening met elkaars aanbod en concurreerden elkaar de tent niet uit. Maar die tijden lijken voorbij, als we een persbericht van Fontys mogen geloven: ‘Door verpleegkunde aan te bieden in Den Bosch heeft Avans deze terughoudendheid doorbroken. Fontys meent dat zoiets niet eenzijdig kan en ziet daarmee de weg vrij voor eigen aspiraties.’
 
‘Tien jaar geleden waren wij al van plan om een bouwkundeopleiding te beginnen’, zegt een woordvoerder van Fontys desgevraagd. ‘Nu Avans met verpleegkunde komt, zien wij de weg vrij voor onze eigen ambities.’ Volgens Fontys is er alle ruimte voor een opleiding bouwkunde in Eindhoven. Er zou voldoende vraag zijn uit het bedrijfsleven.

Collegevoorzitter Norbert Verbraak van Fontys wil geen nader commentaar leveren. Avans-collegelid Frans van Kalmthout noemt de Fontys-actie desgevraagd ‘raar’. ‘De opleidingen bouwkunde zijn de afgelopen tien jaar allemaal gekrompen’, zegt hij. ‘En als de vraag zou toenemen, is dat goed op te vangen met het huidige opleidingsaanbod.’

Bij de opleiding verpleegkunde liggen de zaken volgens hem heel anders: ‘Den Bosch is een van de weinige grote steden zonder “hbo-v” en de vraag naar verpleegkundigen groeit. Mede daarom zitten wij goed met onze aanvraag.’

Zijn conclusie: ‘Het is puur kinnesinne. Fontys kan het kennelijk niet hebben als andere hogescholen met een nieuwe opleiding komen.’ Maar tot wildwesttaferelen in het Brabantse zal het volgens Van Kalmthout niet komen en het heeft ook geen invloed op het bezoek aan China. ‘Dit is een zakelijk conflict tussen concurrenten, meer niet. Bij de Juridische Hogeschool bijvoorbeeld werken we als instellingen prima samen.’

De Brabantse delegatie die China bezoekt, bestaat uit onder meer Brabantse burgemeesters en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Het bezoek staat onder leiding van de Commissaris van de Koningin Maij-Weggen. [PM, TdO/HOP]

Foto: Bestuurslid Frans van Kalmthout in Xplora, de leer- en werkomgeving voor studenten van Avans Hogeschool.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?