Terug naar overzicht

Leraren bij elkaar in de klas

Het idee is dat leraren bij elkaar in de klas komen om de kwaliteit van basisscholen een extra impuls te geven. Van Gool heeft dat plan al eerder langs zien komen, zo’n dertig jaar geleden. ‘Collegiale consultatie, heette het destijds. Maar daarmee heeft ze absoluut gelijk. Je bent nooit klaar met leren in dit beroep.’ Volgens hem blijft de vraag ‘doe ik het wel goed’ na elke les bestaan. ‘Reflectie en nieuwe inzichten uitwisselen is goed, docenten moeten kritiek durven aanvaarden en hun voordeel ermee doen.’

Een open cultuur op scholen zou het onderwijs volgens hem goed doen. ‘De neiging ontstaat al snel om je eigen klas af te bakenen. Dat isoleert docenten.’ Hij is benieuwd naar de plannen van Dijksma voor de komende jaren, maar zet daarbij de kanttekening dat maatregelen van de politiek elkaar wel eens tegenwerken. ‘Als er kleinere klassen moeten komen, maak je groepjes op niveau. Terwijl uit onderzoek blijkt dat heterogeen indelen bij rekenen tot betere resultaten leidt. Daarom zou er meer wetenschappelijk onderzoek moeten zijn naar de effecten van maatregelen.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?