Terug naar overzicht

Maak een nieuwe vriend

De Academie voor Sociale Studies van Avans in Breda is door Best Buddies benaderd om mee te doen aan dit project. Het is de bedoeling dat minimaal tien studenten ‘buddie’ worden. Els de Been, vierdejaarsstudent Social Work, is voorzitter van het project. ‘Mijn doel is om zoveel mogelijk Social Workstudenten enthousiast te maken.’

Els heeft zelf al eerder gewerkt met verstandelijk gehandicapten, omdat ze onder andere stage heeft gelopen bij een activiteitencentrum. ‘Het werk met verstandelijk beperkten lijkt misschien moeilijk, maar het is vooral heel leuk. De mensen zijn blij met kleine dingen. Je krijgt er zoveel voor terug.’

Het project is volgens Els sowieso interessant voor eerstejaarsstudenten omdat zij verplicht vrijwilligerswerk moeten doen. ‘Maar ook voor de ouderejaars is het een geweldig project’, zegt Els ‘Je krijgt er bovendien studiepunten voor. Dat mag niet de reden zijn om aan dit project mee te doen, maar daardoor ligt de drempel misschien wel lager.’

Best Buddies koppelt je niet zomaar aan iemand. Er wordt gekeken naar onder andere leeftijd en gezamenlijke interesses. De verstandelijk beperkten zijn ook niet (zwaar) lichamelijk gehandicapt. Ze zijn in staat om met je te communiceren. Er zijn wel een paar regels waar je je als buddie aan moet houden. Je moet wekelijks contact met je maatje hebben, dat kan bijvoorbeeld ook per telefoon of e-mail. Eén keer in de twee weken ga je iets met je maatje doen. Je gaat bijvoorbeeld een uurtje samen koffie drinken of een gezelschapspelletje spelen.

Op maandag 1 oktober is er een bijeenkomst voor de Social Workstudenten over het Best Buddies project. Deze bijeenkomst vindt plaats in Hotel Brabant en duurt van 13.00 uur tot 15.00 uur. [WvdV]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?