Terug naar overzicht

Studenten gaan er financieel op achteruit

Dat heeft het Nibud, dat de inkomensontwikkeling van diverse bevolkingsgroepen in Nederland meet, deze week bekendgemaakt. Bij de berekening is uitgegaan van een uitwonende student met een bijbaantje dat vijfduizend euro per jaar oplevert en een gelijkblijvende ouderbijdrage.

De koopkracht loopt terug omdat prijzen van levensmiddelen volgend jaar stijgen, net als de accijnzen op tabak, alcohol en benzine. Daarnaast wordt de zorgverzekering aangepast: de no-claimkorting verdwijnt in 2008 en daarvoor in de plaats komt een verplicht eigen risico van 150 euro. Het kabinet hoopt daarmee de zorgverzekering betaalbaar te houden.

De inflatiecorrectie op de basisbeurs – die op dit moment 252,73 euro per maand bedraagt – zal dit alles onvoldoende compenseren, verwacht het Nibud. Op ouderen en gezinnen op bijstandsniveau na, gaan vooralsnog alle Nederlanders er in koopkracht op achteruit. De Tweede Kamer moet nog instemmen met de kabinetsplannen. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?