Terug naar overzicht

Verdiepen in Aziatische cultuur en bedrijven

De Zuid-Koreaanse Kyung Pook Universiteit heeft een programma opgesteld voor studenten die zich meer willen verdiepen in Azië. Het programma houdt in dat studenten eerst vier weken studeren aan de Kyung Pook Universiteit, wonen in de Zuid-Koreaanse stad Daegu, bedrijven als Samsung en LG bezoeken en in aanraking komen met de Zuid-Koreaanse cultuur.

‘Na die vier weken gaan ze met een cruise naar de Japanse stad Beppu’, zegt Fred Cahuzak, docent aan de Avans School of International Studies (ASIS). ‘In Japan krijgen ze weer vier weken les aan de universiteit, bezoeken ze Japanse bedrijven enzovoorts.’ Na Japan vliegen de studenten naar de Chinese stad Yanji, waar ze vier weken verblijven op de Yanbia University of Science and Technology. Na afloop hiervan volgt een treinreis van twee dagen naar het vliegveld van Beijing.

‘Studenten leren dus in korte tijd veel over drie verschillende Aziatische landen’, zegt Cahuzak. ‘Daar komt bovendien bij dat Yanji ligt in het gebied tussen Noord-Korea en Rusland. Als student kom je anders echt niet zo snel in dat gedeelte van China.’

Alle Avansstudenten kunnen zich inschrijven voor dit programma. ‘In Azië kennen ze niet onze wijze van kennis aanbieden. Het onderwijs is daar minder specialistisch. Studenten krijgen dus niet alleen maar economie, ook bijvoorbeeld techniek en biologie kan aan bod komen’, zegt Cahuzak.

Een cruise, treinreis, vliegen, dat kost nogal wat. ‘Het totale programma inclusief maaltijden, vervoer binnen Azië, colleges en onderkomen komt op zesduizend dollar, dus ongeveer vierduizend euro’, zegt Cahuzak. De vliegreis naar Zuid-Korea en van China naar Nederland is er niet bij inbegrepen.

Studenten die interesse hebben kunnen zich aanmelden bij het International Office. ‘Drie ASIS-studenten willen het zeker gaan doen. En er kunnen maximaal twintig studenten aan het programma meedoen’, zegt Cahuzak.

De docent overweegt om een soortgelijk programma ook aan te bieden voor Aziatische studenten. Die zouden dan kennis kunnen maken met drie verschillende Europese landen. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?