Terug naar overzicht

Vive la France

Je suis en France. Bij mijn zusje, die het veel beter aanpakt dan ik. Zij 20 dagen hier, ik een karige 4.

Het huisje is très petit: één huiskamer/keuken en een slaapkamer/badkamer. C’est tout. De tuin daarentegen is enorm. Er staan twee tenten in, een foeilelijke maar sfeerverhogende fontein, een enorm mobiel zwembad, een terras, een schommelbank, een barbecue (vanzelfsprekend) en nóg is er ruimte zat om te ravotten. Wat je net als fietsen nooit verleert. Weet ik nu.

Het mooiste van alles is echter, dat mijn zusje + karavaan op de heenweg een korte stop hebben gemaakt – in de Champagnestreek. Met als resultaat dat de flessen nu in duo’s opengaan en in het prettige delirium dat volgt lijkt Yahtzee ineens een goed idee. Gelukkig maar. Want, hoewel het spel nog altijd geen feest is, is mijn zusje grandioos zien verliezen dat wél. Mon dieu, wat speelt ze belabberd. Dankzij Floor tolt meneer Yahtzee in zijn graf. Een spel met enen, tweeën en dikke strepen door scores die niet meer te halen zijn; zo heeft hij het vast niet bedoeld…

‘Fu-u-ull House!’ roept Floor uitgelaten bij het onverwacht aanbreken van betere yahtzee-tijden. Hoewel.. drie enen, twee tweeën.‘Je hebt de allerlaagste Full House mogelijk!’‘Nou en,’ zegt ze. ‘Da’s toch ook een prestatie?’Gelijk heeft ze. Bovendien, doorzettingsvermogen loont. Vol goede moed dobbelt ze door en niet zonder resultaat. De aanblik van vijf drieën (in één worp!) is genoeg om de hele tafel in een staande ovatie te doen uitbarsten. Maar terwijl wij een wedstrijdje hoogspringen doen, kruipt zij in elkaar. ‘Nee-eeeeee!’‘Nee?’Ze laat haar scorekaart zien, met een dikke streep door de topscore. ‘Dat geloof je toch niet? Gooi je een keer Yahtzee, heb ik ‘m weggestreept! Dit is dus echt het aller-kutste wat me nu kan overkomen hè…

’‘Hmm…,’ denk ik, terwijl ik haar lichtjes op d’r schouder klop en er een wereld vol ellende door mijn hoofd schiet. ‘Het aller-kutste?’‘Ja, het aller-kutste’, beaamt ze, terwijl haar ogen schitteren van vastberadenheid en pret. Het kost me maar een mini-minuut om te beseffen dat ze gelijk heeft. Yahtzee gooien als je hem al weggestreept hebt? Ici et maintenant, inderdaad het kutste wat je overkomen kan. Vive les vacances!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?