Terug naar overzicht

Afschaffen studiebeurs is ‘schandalig’

Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, heeft ongeveer een miljard euro nodig om de lerarensalarissen te verhogen. Hij wil dit geld vrijmaken door de studiebeurs af te schaffen. Alle studenten zouden dan maar moeten gaan lenen.

‘Echt een schandalig plan’, vindt Robert van Oostrem , tweedejaars Commerciële Economie in Breda. Hij is voor een gedeelte van zijn inkomen afhankelijk van de basisbeurs. ‘Dan zou ik meer moeten gaan lenen. Ik had liever dat Plasterk het collegegeld zou afschaffen.’

Tweedejaars Verpleegkunde in Breda, Lennart Jansen, ziet ook niets in het plan van de minister. ‘Je begint dan eigenlijk met een schuld aan je studie. Ik denk dat hierdoor minder mensen gemotiveerd worden om door te studeren. Op deze manier wordt het weer iets voor de rijken.’

Pabo-studenten Leonie Hendriks en Lisanne Quinten denken dat het plan van Plasterk bijdraagt aan het lerarentekort. ‘Er zullen minder hoger opgeleiden komen. Het salaris van een docent is lager dan bijvoorbeeld een zakenman. Dus je bent ook langer bezig met het terugbetalen van je schuld.’

Afschaffen van de studiebeurs is een oude wens van de PvdA. Vorig voorjaar pleitte Bos, nu minister van Financiën, voor ‘een sociaal leenstelsel’, waarbij studenten hun lening naar draagkracht terugbetalen. Het huidige systeem noemde hij een vorm van ‘perverse solidariteit’. ‘De slager om de hoek betaalt de studie van een advocaat.’ Bos zei dit in zijn veelbesproken ‘Netspar-lezing’.

Plasterk praat vandaag met Bos over zijn plan. De landelijke studentenbonden reageren vooralsnog woedend. Zij denken dat de collegebanken leeg lopen bij afschaffing van de studiebeurs. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?