Terug naar overzicht

Bijkletsen met oma, na een levensechte race

Dit klinkt misschien als toekomst muziek, maar volgens Shane Robinson, de hoogste technologiebaas van Hewlett Packard (HP), duurt dat niet lang meer. ‘Ik denk dat er in de toekomst dit soort systemen beschikbaar komen op openbare plaatsen waar je dan per uur voor kunt betalen,’ zegt Robbinson vandaag in nrc next.  ‘Als je oma dan zo’n zelfde plaats opzoekt kun je met elkaar praten alsof je in dezelfde ruimte zit.’

Wat het geluid betreft is het volgens de technologiebaas van HP niet moeilijk om dit soort systemen te maken. Maar als het over het beeld gaat, is de techniek er nog niet. Er wordt nu geëxperimenteerd met een nieuwe schermtechnologie waarbij je geen last hebt van zonlicht. In het onderzoeklab in Bristol van HP is men bezig met de ontwikkeling van buigzame schermen zodat beeldschermen ook bevestigd kunnen worden op een gebogen oppervlak. 

Het is natuurlijk leuk dat je over een tijdje zo levensecht kan bijkletsen met je oma, maar hoe zit het met de ontwikkeling van games, als je in je vrije tijd eens écht iets voor jezelf wilt doen? Volgens Robbinson kan binnenkort de 3D-techoalogie gebruikt  worden op het grote scherm, zonder dat je er een speciaal brilletje voor nodig hebt. Dan zie je geen raceauto meer, maar zit je er eigenlijk middenin. ‘Waarschijnlijk is dit er over drie tot vijf jaar,’ zegt de topman van HP in de krant. ‘Voor games hebben we nu al een demonstratiemodel van een groot, rond panoramascherm. Niet driedimensionaal, maar wel super scherp en je zit er heel dicht op.’

HP is de grootste fabrikant van computers en printers ter wereld. In toenemende mate investeert het bedrijf ook in andere toepassingen. Technologie ontwikkelt zich volgems Robbinson steeds sneller. ‘Bij elke nieuwe technologische golf vraagt men zich af of het tempo niet zal afnemen, maar het tegenovergestelde gebeurt: dingen veranderen alleen maar sneller.’ [WvdV]               

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?