Terug naar overzicht

Filmmaker en docent Jeroen Berkvens wint Gouden Kalf

Drie jaar lang volgde Berkvens (1968, Eindhoven) zigeunergitarist Jimmy Rosenberg in zijn dagelijkse leven. Het was een lastige jongen om te volgen, zegt de documentairemaker in een interview op www.filmtotaal.nl. ‘Je weet nooit of Jimmy op een afspraak verschijnt. Op een gegeven moment had ik wel zeven mobiele nummers, waarvan er geen enkele werkte.’

De film gaat over dit uitzonderlijk getalenteerde familielid van de Sintifamilie Rosenberg. Op zijn negende jaar speelt Jimmy met The Gipsy Kids op podia over de hele wereld.
Hij wordt gezien als de opvolger van zigeunergitarist Django Reinhardt. Maar het loopt anders. Als Jimmy op zijn negentiende een miljoenencontract sluit met Sony stijgt het naar zijn hoofd. In een jaar tijd draait hij er 1,7 miljoen euro doorheen aan drugs en dure auto’s. Sindsdien treedt hij nog maar zelden op en brengt hij zijn tijd door in psychiatrische klinieken.

Berkvens maakte een aangrijpend portret van het tumultueus lezen van Jimmy. De documentaire geeft een beeld van het zigeunermilieu waar hij vandaan komt en laat zien dat familiebanden knellend kunnen zijn.

De jury is lovend over de film. ‘De filmmaker toont in deze film de strijd van de mens. Met veel oog voor detail komen alle aspecten van het leven aan bod. De film is een bijzondere ervaring in beeld en geluid, die als visuele poëzie gekarakteriseerd kan worden, met een belangrijke rol voor de muziek’ aldus het juryrapport. [CB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?