Terug naar overzicht

Goudvis eten is ‘grapje’

Acht nieuwelingen van een Unitas-dispuut gingen in Groningen uit met Spa-flesjes waar een goudvis in rondzwom. Zij moesten de vissen de volgende dag veilig naar Amsterdam brengen. ‘Het is een variant op een bekende opdracht’, legt senator Mirte Smit uit. ‘Meestal gaat het om een rauw ei dat heel moet blijven.’

Een meisje sprak de jongens erop aan. Die vertelden haar dat ze de vissen de volgende ochtend moesten opeten. Dat zou traditie zijn. ‘Het was ’s avonds laat in een kroeg’, zegt Smit. ‘Ze hebben een grap gemaakt en het meisje nam het serieus.’

Maar dierenliefhebbers lachen er niet om. ‘Zulke dingen komen vaak voor’, verzekert Tom Sprangers, bestuurslid van PINK!, de jongerenafdeling van de Partij voor de Dieren. Hij verwijst naar een filmpje op internet waarin een Delftse student een levende goudvis doorslikt.

PINK! wil dat de zwijgplicht van nieuwe verenigingsleden wordt opgeheven, zodat verhalen over dierenmisbruik naar buiten kunnen komen. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?