Terug naar overzicht

Hbo-cao is rond

Vakbonden en HBO-raad moesten opnieuw met elkaar om de tafel toen een meerderheid van de hogescholen aangaf dat hun onderhandelaars te ver waren gegaan. Het zogenoemde ‘flexuren-plan’ werd daarop in de koelkast gezet, net als de dure ontslagregeling voor boventallig personeel. In ruil daarvoor stijgen de lonen de komende drie jaar niet met 5,6 maar met 5,7 procent. De afgesproken dertiende maand als eindejaarsuitkering blijft intact.

De hogescholen accepteerden het ‘nieuwe’ cao-akkoord afgelopen vrijdag tijdens de algemene vergadering, maar toen moesten de vakbonden nog volgen. De AOb stemde als eerste in en vandaag volgde Abvakabo-FNV. Onderhandelaar Marieke van den Berg concludeerde na overleg met haar kaderleden dat het nu gesloten akkoord het maximaal haalbare is. ‘Je kunt niet eindeloos blijven touwtrekken.’ Ook de kleinere vakbonden zijn akkoord.

Het geschrapte flexuren-plan komt wat de bonden betreft terug in een volgend akkoord. De vervallen regeling hield in dat ervaren medewerkers 150 uren konden inzetten voor bijscholing, maar ook als extra vakantie. Een meerderheid van de hogescholen vond dit te duur. [TdO/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?